INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

20 април: Нерви на входа на София и нови заразени (обзор)

Тази година православният свят посрещна Великден в условията на социална изолация. У нас празникът премина в броене на новозаразени и опити за излизане и влизане в столицата и големите градове.

На днешния понеделник – последния почивен ден от четирите за Великден, жителите на големите градове се опитаха да се върнат у дома. Това обаче им коства много нерви, опити за хитруване и обиколки в търсене на по-благосклонния полицай.

929 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

През днешния ден са доказани още 14 нови случая, като 11 са в област София и по един в областите Смолян, Сливен и Хасково. 268 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия.

34 са пациентите, които са в интензивни отделения и клиники. Починалите до момента са 43 души. 76 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Драма на входовете на София

Голямото завръщане в столицата за някои шофьори не се случи по план, въпреки че се опитаха да влязат още рано сутринта. На КПП-ата се образуваха огромни колони, а водачи се опитваха да пробият полицейската блокада, като пробваха да преминат през различни служители на реда, връщайки се по няколко пъти.

Над 60 000 автомобила са напуснали София през последните работни дни. Почти 17 000 са колите, които са допуснати да излязат от столицата през почивните дни.

Европа разхлабва мерките

В няколко европейски държави от днес влезе в сила облекчаване на част от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Чехия обяви 5-етапен план за отмяна на рестрикциите, който започва да се изпълнява от днес до 8 юни. Първо ще бъде разрешено да отворят отново откритите пазари. От вторник миналата седмица на чехите е позволено да пътуват до чужбина по работа или за да посетят роднини, при условие че при връщане преминат 14-дневна карантина.

Норвегия, където епидемията от новия коронавирус изглежда под контрол, започна от днес да отваря яслите си като първа стъпка към постепенната отмяна на ограничителните мерки. Децата под 3-годишна възраст трябва да са на групи по три под наблюдението на възрастен, а тези на възраст от 3 до 6 години трябва да са на групи по шест.

От днес Германия също сваля част от ограниченията, наложени заради пандемията. След прекъсване от един месец, част от бизнеса получава разрешение да работи отново. Според наредбата малките и средни магазини, с площ до 800 квадратни метра, отварят врати.

И още – разрешение за работа получават автокъщи, продавачи на велосипеди и книжарници. Училищата ще отворят врати в няколко провинции и само за по-големите ученици.

Гърция също обмисля постепенно разхлабване на ограниченията срещу коронавируса от следващия месец, най-вероятно от 4 май. Очаква се първата вълна облекчения да включва отварянето на малки магазини, например за дрехи и обувки, при условие за осигуряване на социална дистанция.

Междувременно, три плажа в Сидни – най-големия град в Австралия, вече са отворени и вълните им примамват сърфистите.


Публикувано на 21.04.2020 г. 08:05 ч.

Източник: profit

Още по темата: