INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Държавата дава 173 млн. лева грантове на малките фирми

Финансовата рамка на пътната карта за възстановяване на ЕС ще е готова на 6 май

Държавата осигурява 173 млн. лева грантове за малки и микрофирми. Това обяви днес министър-председателя Бойко Борисов на извънреден брифинг след заседанието на Европейския съвет, което обсъди активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

Кандидатстването за безвъзмездната помощ ще става само по електронен път, по облекчена процедура. Парите ще са достъпни от месец май и са пренасочени от други оперативни програми. Според премиера финансирането ще може да достигне до 20 000 малки фирми. Помощта ще е между 3000 и 10 000 лева.

Премиерът увери, че по европейските програми за подпомагане на фирми ще бъдат освободени още 200-300 млн. лева.

Финансовата рамка на пътната карта за възстановяване на икономиките на Европейския съюз ще бъде представена на 6 май, когато ще се проведе следващото заседание на лидерите на ЕС, каза още Борисов. Той обясни, че е приета сумата, одобрена по-рано от Еврогрупата, в размер на 540 млрд. евро. „Лидерите натовариха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да работят за разработването на пътна карта и план за действие, насочени към гарантиране благосъстоянието на всички европейци и връщането на ЕС към силен, устойчив и приобщаващ растеж, основан на зелена и цифрова стратегия“, каза Борисов.

Само като единна Европа можем да излезем едновременно от тази криза, подчерта Борисов. Според него се търсят варианти на финансиране чрез грантове и кредити, които да подпомогнат възстановяването на страните след епидемията. Той обаче подчерта, че различни групи държави настояват за различни видове инструменти – безвъзмездни грантове или кредити, които после да бъдат връщани.

Вече 7,5% от брутния продукт на ЕС е заличен от кризата, това са трилиони евро и загубени милиони работни места, коментира той.

Борисов подчерта, че отварянето на българската икономика не може да стане без отварянето на икономиките на най-големите търговски партньори от ЕС като Германия или Италия, защото българските производства са свързани с чуждите както по веригите за доставки, така и заради експортната си насоченост.

„Мечтая да отида в парламента за 6 май и да кажа, че свършва извънредното положение. Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм и увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен“, заяви премиерът след срещата. Той обаче сподели, че медицинските екипи на много от европейските държави казват, че сега сме в началото на кризата.

Борисов обясни още, че се чакат данните за заболеваемостта до неделя и ако е в настоящите рамки – ще се обмисли отварянето на парковете. Търсят се варианти как безопасно да стане това, например чрез еднопосочно движение, поясни той.

Според него няма да има пълно възстановяване до откриването на ваксина и лечение на коронавируса и затова е настоял днес и пред еврокомисар Мария Габриел да се насочат повече средства в посока разработване на ваксина и лекарствени препарати.

За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, каза още по време на брифинга Бойко Борисов.


Публикувано на 24.04.2020 г. 09:24 ч.

Източник:Economic

Още по темата: