INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

160 домакинства са под карантина в сливенския кв. „Надежда“

В ромския квартал „Надежда“ в Сливен 160 домакинства са поставени под карантина, съобщиха от ОД на МВР-Сливен.

Полицейски екипи са връчили предписания за поставяне под карантина на 480 души в квартала. Поради невъзможността да се изолират отделните случаи, се налага карантинирането на цели семейства, къщи и част от улици.

Към момента под карантина са сложени 60 къщи и 160 домакинства. Част от пет улици в квартала са отцепени и под постоянно наблюдение.

Полицейски екипи и доброволци обхождат улиците и следят за спазване на карантината и противоепидемичните мерки. Разяснителната кампания е стартирала от началото на извънредното положение, но поради редица нарушения и неспазване на предприетите мерки, полицейското присъствие е увеличено.

Общо 35 местни активисти обхождат улиците пеша и с личните си автомобили, като призовават с мегафони на български и на майчин език да се спазват всички мерки. Информират за опасността от заболяването, настояват за спазване на дистанция и социална изолация, прибират хората по домовете им, проверяват причината за излизане, създават ред пред магазините, където се допускат само по двама, посещенията до аптека и други търговски обекти извън квартала се извършва само от един или двама души, съобщава БТА.

Пропускателният режим през КПП на вход и изход от квартал „Надежда“ остава затегнат. Допуска се преминаване само по неотложни причини – закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти. Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи. Спрямо нарушителите ще бъдат прилагани всички законови средства.


Публикувано на 27.04.2020 г. 16:20 ч.

Източник:dnes

Още по темата: