INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

120 лв. бонус за хора с ниски пенсии – второ наддаване в парламента преди 1 юли

Само ДПС и ГЕРБ с ясни предложения за второто четене
Без актуализация ще се вдигнат само с 6,1%, а таванът ще остане 1500 лв.
Увеличението няма да може се плати на 7 юли – два варианта на друга дата през същия месец или през август

Бонусите, които пенсионерите получават заради COVID, ще са основният момент на промени в предложението за вдигането им от 1 юли, което направи правителството. Именно с бонусите наддават ГЕРБ и ДПС между двете четения на актуализацията на бюджета. Другото наддаване е при минималната пенсия.

Бонусът от 60 лв. да се дава до края на годината, а не както предлага правителството – да влезе завинаги в размера на пенсиите. Това предложиха и ГЕРБ, и ДПС между двете четения за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Двете опозиционни до този момент партии бяха единствените, които бяха входирали свои разчети как да се вдигнат парите на възрастните до вчера вечерта.

Какво е предложението на правителството

Пенсиите да се вдигнат с 10% от 1 юли
Към тях да се прибави завинаги и бонусът от 60 лв., и компенсиращата добавка от февруари
Минималната пенсия да е 467 лв.
Средната пенсия се очаква да стигне до 666 лв. през 1 юли
Средната пенсия се очаква да достигне 718 лв. от 1 октомври
Социалната пенсия за старост да е 247 лв.
Таванът на пенсиите от 1 юли да е 2000 лв.
От 1 октомври максималната пенсия да е 3400 лв.
За есента остава и преизчисление на пенсиите, което да вдигне дохода на 717 хил. души
Модификация на швейцарското правило – да се прилага или 100% ръст на инфлацията, или 100% от ръста на осигурителния доход.


Предложението на управляващата коалиция ще струва 1,368 млрд. лв.

Въпреки че ГЕРБ обсипаха с критики предложението на правителството, те предлагат по-голям ръст на пенсиите.

През миналата година от партията на Бойко Борисов настояваха таванът на пенсиите да отпадне, а днес предлагат той да остане ограничен на 2000 лв. ГЕРБ искат предложените промени от 1 октомври 2022 г. да отпаднат, “защото не предлагат цялостно решение на проблема с доходите на възрастните. Нови промени в пенсионната система да има само след широко експертно и обществено обсъждане”.

Какво е предложението на ГЕРБ

Всички пенсии да се вдигнат с 15% от 1 юли
Бонусът от 60 лв. да се дава на всички до края на годината. От 1 януари 2023 г. да се трансформира в социална помощ за най-уязвимите. Минималната пенсия да е 430 лв. Така, ако се прибави и бонусът, до края на годината сумата ще е 490 лв., което е с 23 лв. повече от предложението на правителството.

Таванът на пенсиите да е 2000 лв. до края на годината
Предложенията на ГЕРБ ще струват 1,332 млрд. лв. до края на годината, или спестяването е само 40 млн. лв. спрямо варианта, внесен от правителството. А в следващите две години допълнителният ресурс ще е с 2 млрд. лв. по-малко от необходимия за изпълнение на плана на управляващите.

Те предлагат до края на 2022 г. да се изхарчат за силно изкривяване на пенсионната система, а прогнозната стойност на средствата за социални разходи за 2023 г. и 2024 г. е съответно 3,7 млрд. лв. и 4,2 млрд. лв., обясни Деница Сачева от ГЕРБ.

ДПС имат много близки предложения до тези на ГЕРБ за вдигането на пенсиите.

Основната разлика е, че предлагат два прага на бонуса – 120 лв. за бедните пенсионери и 60 лв. за останалите до края на годината. От движението нямат предложения за промяна на преизчислението на пенсиите от октомври, което ще е за 717 хил. души.

Без ковид добавки и компенсации пенсиите под линията на бедност са 783 000, посочват вносителите в мотивите си. Когато бъдат подкрепени със 120 лв., под линията на бедност ще останат 318 000 пенсионери

Какво предлага ДПС 14% увеличение на пенсиите от 1 юли
Бонус 120 лв. на месец до края на годината за хората, които получават пенсии под линията на бедност, която сега е 413 лв., а за останалите той да е 60 лв.


Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 481,80 лв., като в тази сума влиза и добавката от 60 лв. ДПС предлага да отпадне текстът твърда сума от 60 лв. да се дава и за бъдещите пенсии. Срещу искането на БСП, което залегна в актуализацията на бюджета, бонусът да се прибавя и към пенсиите на бъдещите пенсионери по време на първо гласуване се изказаха и от “Демократична България”, и от “Продължаваме промяната”, но техни предложения липсваха на страницата на Народното събрание снощи.

По време на дебатите от “Възраждане” и ИТН също критикуваха проекта на правителството, но по принцип подкрепят увеличението на пенсиите.

Все още остава възможността в следващите дни парламентът да приеме актуализациите на трите бюджета – на държавата, на общественото осигуряване и на касата. Това може да се случи, докато текат совалките и връчването на нов мандат.

Ако депутатите не приемат актуализацията на бюджета, пенсиите ще се вдигнат с 6,1% от 1 юли по швейцарското правило. Така минималната ще е 392,57 лв. от тази дата. Това е с 44,43 лв. по-малко от предложението в актуализацията.

Средната пък ще е едва 573,76 лв. Ако няма промени, от 1 юли ще отпадне и ковид добавката от 60 лв. Таванът на пенсиите пък ще остане замразен на 1500 лв. Така 34 500 души ще останат ограничени от него. Каквото и да е решението на депутатите пенсионерите вероятно няма да получат обещаното увеличение на 7 юли.

Тогава започва изплащането на пенсиите. Причината е, че законът трябваше да е приет и обнародван до 20 юни. Това бе крайната дата, за да може Националният осигурителен институт (НОИ) да е готов с ведомостите за пенсиите през следващия месец.

Първият е увеличението да се преведе на по-късна дата през юли с различен пенсионен запис, както бе с великденския бонус от 70 лв. Другият вариант – да се получи с пенсиите през август.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 23.06.2022 г. 10:53 ч.

Източник: 24 Часа

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x