INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Пациент пребори Covid-19 след 38-дневна интубация

68-годишен мъж с COVID-19 беше успешно изведен от изкуствена белодробна вентилация след 38 дни.

На брифинга си в 08.00 часа на 25 април ръководителят на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза като победа случай на излекуван, на изчистен от вируса, пациент след 38 дни под интубация в “Пирогов”.

Това е трети излекуван пациент след интубация, изтъкна ген. Мутафчийски.

Каква е историята с излекувания

От “Пирогов” съобщиха, че изведеният успешно от изкуствена белодробна вентилация след 38 дни е 68-годишен мъж.

Пациентът постъпва в “Пирогов” в изключително тежко състояние с множество придружаващи заболявания и коронавирус преди 40 дни. Той се влошава рязко и се налага да бъде поставен на апаратна вентилация в изолатора на университетската болница.

Пациентът е изведен от COVID-реанимацията на “Пирогов” в подобряващо се състояние. Той остава за активно наблюдение от едни от най-добрите специалисти на спешната болницата.

Съпругата му също беше пациент в COVID-отделението на “Пирогов”. След 2 отрицателни PCR теста тя вече си е вкъщи, отбелязаха от Института за спешна помощ.

Общо 41 са интубираните, т.е. пациенти в по-тежко състояние, в интензивните отделения на различни болници, стана ясно от брифинга на Националния щаб. Към момента хоспитализирани са общо 285 души.

А общо излекуваните досега са 197, 16% от потвърдените вирусоносители.


Публикувано на 25.04.2020 г. 11:19 ч.

Източник: Novavarna

Още по темата: