INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Оборотът в търговията на дребно расте през февруари

Оборотът в търговията на дребно расте през февруари

Предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт сочат, че през февруари 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.9% спрямо предходния месец.

През февруари 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 5.5%, в сравнение със същия месец на предходната година.

През февруари 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 3.3%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.5%.

Намаление на оборота е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено нарастване при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 1.7%, при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 1.5%, и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0.4%.

По-съществено намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 3.5%.

През февруари 2020 г., в сравнение със същия месец на 2019 г., оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни
материали (с 10.2%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.4%).

Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.9%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 17.3%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 14.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 10.7%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 9.4%.


Публикувано на 09.04.2020 г. 11:42 ч.

източник:

https://profit.bg/

Още по темата: