INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Испания се подготвя за летния туристически сезон

В Испания правителството обмисля варианти, за да стартира туристическия сезон. Социална дистанция по плажовете, тестване в хотелите и нови правила за организация в ресторантите са някои от мерките, които се предвиждат.

Туризмът е основен стълб в икономиката на страната, секторът осигурява 12 % от БВП и 13% от заетостта. Испанските власти планират поетапно отваряне на хотели, барове и ресторанти от 11 май, предава Франс прес. Прави се всичко възможно, за да се гарантира безопасността на туристите.

Водолазни клубове в Алмунекар обмислят стриктни протоколи, за да предотвратят заразяване, а в Гандия планират да наемат контрольори, които да следят за спазване на социалната дистанция по плажовете. Физически прегради не се предвиждат, властите ще разчитат на отговорността на хората, казва Висенте Маскарел, който отговаря за туризма в града.

Ресторантите и баровете организират работата си като обмислят менюта онлайн и намален капацитет на местата.

Хотелите планират бързи тестове за COVId-19, измерване на температура, дезинфекция на колелата на куфарите, както и раздаване на маска и ръкавици на туристите.

Едновременно с това кабинетът вече работи по кампания за развитие на вътрешния туризъм, при условие че се гарантира безопасността на гражданите през летните отпуски. От своя страна хотелиерският бизнес и авиационният сектор смятат, че предстоящият сезон няма да донесе голяма печалба, предвид ограниченията на европейските правителства по отношение на въздушното движение. Освен това туристическият сектор смята, че търсенето на екскурзии до Испания ще намалее дори след премахването на ограниченията, тъй като много гости от чужбина ще се замислят, преди да отидат в страна, превърнала се в един от центровете на пандемията в Европа.

Въпреки подготовката,  на дневен ред стои  въпросът с отварянето на границите. Чуждестранните туристи са от ключово значение за Испания, но все още няма взето решение на европейско равнище.


Публикувано на 04.05.2020 г. 12:34 ч.

Автор:М.Йовчева

Още по темата: