INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ген. Мутафчийски каза кога ще има смекчаване на карантината.

Щом ситуацията покаже, че в България наистина нещата са овладени, ще намалим мерките и то в порядъка да не се допуска втори пик , заяви шефът на Кризисния щаб.

Трудно ще ми е да произведа новина за отпускане на мерките, но в Китай вече се отпускат и ще бъде любопитно да видим как се справят, защото те са два месеца преди нас с тази ситуация.

Щом ситуацията покаже, че в България наистина нещата са овладени, ще намалим мерките и то в порядъка да не се допуска втори пик или ако има такъв, да е нисък. Това заяви шефът на Националният кризисен щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Ние приехме, че БЦЖ ни пази, но това не е доказано по никакъв начин. лекарство няма, но въпреки това ние се справяме. Ние тестуваме толкова, колкото средно в цяла Европа. Другите са около 2000-2500 теста с някои малки изключения“, допълни той. 

„Ситуацията в САЩ е крайно неуправляема и ние не желаем да стигаме до такова ниво. А американската система е над 90 на сто готова по една система за посрещане на трусове, но и тя не може да издържи. Очевидно се справяме, защото труповете не могат да се скрият така или иначе“, каза още ген. Мутафчийски. 

„Общата смъртност не може да се скрие и никой не може да избяга от статистиката. Като е казано, че за дадена болест има еди колко си процента смъртност, не си ти този доктор, който ще се отърве, отсече шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. 

„Не трябва да има внушения, че ще се оправим, ако започнем да се лигавим с мерките. Не бъркай заявените намерения с изпълнените намерения. И в Австрия са заявени намерения, но от кога? 1-ви май! А сега сме 7-ми април“, заключи той. 


Публикувано на 07.04.2020 г. 15:12 ч.

Източник: blitz.bg

Още по темата: