INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Агенция чертае истински икономически апокалипсис

На път сме към рецесия в глобален мащаб с „безпрецедентна дълбочина в следвоенния период“, прогнозира рейтинговата агенция „Фич“, цитирана от „Гардиън“ и „Ройтерс“.

Главният икономист на „Фич“ Браян Култън заяви, че агенцията очаква световният БВП да се свие с 3,9% през 2020 г.

Спадът на БВП, прогнозира „Фич“, ще е 2,8 трилиона долара по-малко приходи спрямо миналата година и 4,5 трилиона долара по-малко глобален БВП спрямо очакванията преди епидемията.

Това е два пъти по-голямо свиване от прогнозата ни в началото на април и ще бъде два пъти по-тежко от рецесията през 2009 г., подчерта експертът.

Култън поясни, че безпрецедентните парични инжекции в икономиката от правителствата ще „служат като възглавница при краткосрочен шок“.

Но със загубата на работни места в екстремен мащаб и засилващият се натиск върху малкия и средния бизнес, пътят към нормалността след пандемията вероятно ще е дълъг, поясни той.

От „Фич“ подчертават, че най-голямата ревизия на прогнозите за БВП е в еврозоната, където мерките за спиране на заразата ще са на много висока цена през първото тримесечие на 2020 г. Прогнозата за еврозоната е свиване със 7%, а за САЩ – 5,6 на сто.

В Китай и Индия се очаква -1% растеж, което е безпрецедентно ниво най-малко от 80-те години на миналия век.


Публикувано на 23.04.2020 г. 11:09 ч.

Източник: standartnews

Още по темата: